Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 12:44 - След последния самоубийствен атентат в Багдад
Автор: lenieldorado Категория: Изкуство   
Прочетен: 3403 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 09.12.2009 15:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 2003 г. английският драматург Харолд Пинтър публикува стихосбирката “Война”, в която критикува войната в Ирак. Сборникът е удостоен с поетическата награда на името на Уилфред Оуен.
     Пинтър, който през 2005 година е удостоен с Нобеловата награда за литература,
е сред 50-те видни общественици,  изпратили отворено писмо до премиера Тони Блеър, настоявайки за разследване, което да установи колко иракчани са загинали от началото на войната в Ирак през март 2003-та.

В словото си при награждаването му с приза "Уилфред Оуен" (Wilfred Owen Prize), Пинтър казва: Големият поет Уилфред Оуен изрече трагедията, ужаса - и да, жалкостта на войната така, както никой друг поет не би могъл да го направи. Не сме научили нищо. Близо век след смъртта му светът е станал още по-свиреп, брутален и безжалостен.

Казват ни обаче, че "свободният" свят, символизиран от САЩ и Великобритания, е различен от останалата част на планетата, тъй като действията му се определяли от висши морални съображения и жажда за справедливост, дадени му от някой, наречен Господ.

На мнозина това може да им се струва умонепостижимо, но за Осама бин Ладен е лесно да го разбере.

Какво би казал Уилфред Оуен за инвазията в Ирак? Бандитски акт, акт на нагъл държавен тероризъм, демонстриращ пълно пренебрежение към международното право. Своеволно военно действие, вдъхновено от серия лъжи и нечувана манипулация на медиите, а съответно и на обществото. Акт, целящ да консолидира американския военен и икономически контрол върху Близкия изток, но маскиран - след неуспеха на всички останали оправдания - като освобождаване. Страховито утвърждаване на военната мощ, заради което погинаха хиляди невинни - неясно колко, тъй като, по думите на ген. Томи Франкс, "Не се занимаваме с броене на трупове".

Донесохме мъка, изсипахме бомби, пуснахме уран, извършихме безброй "случайни" убийства, посяхме семената на мизерията и деградацията сред иракския народ, а наричаме това "връщане на свободата и демокрацията в Близкия изток".

Но както всички знаем, не ни посрещнаха с очакваните букети цветя. Това, което пуснахме на воля, е освирепяла и упорита съпротива, безредици и хаос.

Можете да ме прекъснете: а изборите в Ирак? Е, президентът Буш сам отговори на този въпрос, когато каза: "Не можем да приемем, че могат да съществуват свободни демократични избори в страна, която се намира под чужда военна окупация".

            
            Химн на обречената младост
            от Уилфред Оуен

            Ще плачат ли камбаните за тези,

            които мрат безчет?
            Гнев
ът на пушката ли

            ще скърби за тях?
            Оръжеен тътен ли

            ще им даде причастие
            и заеквайки, ще бъде

            тяхната молитва?
            Ще има ли
и присмех днес за тях?
            Ще има ли молитви

            и камбанен звън?
            Друга скръб ще има ли за тях,
            освен рева на хиляди куршуми?

            Пастирът ще ги призове ли от тъжната земя?
            Ще ги води ли мъждукаща свещица?
            Не в ръцете; не в сърцата... а в очите,
            ще прочетат "Последно сбогом!"
            Тъга
та в моминските очи
            ще бъде техния покров.
            Цветята.
            Нежното очакване...
            И всяка тъжна вечер на смрачаване
            изгасват
светлините

            в последен зов.

          

 

 





Гласувай:
4



Предишен постинг

1. анонимен - Моля Ви, пишете си за изкуството. . . ...
09.12.2009 14:11
Моля Ви, пишете си за изкуството....
цитирай
2. eloiz - Това също е изкуство
09.12.2009 14:42
Щом войната може да бъде "хуманитарен акт" и това може да бъде изкуство. И въпросът тук не е дали е изкуство, а защо позволихме да стане така...
цитирай
3. lenieldorado - Пишете си за изкуството?
09.12.2009 15:30
Позволих си да цитирам част от словото на Пинтър - любим автор, когото много уважавам като Личност и Гражданин на света, който се вълнува не само от това къде, кой и как поставя пиесите му. А той има прекрасни пиеси. Не познавам иракския театър, но съчувствам на хората там, защото страдат и от свои, и от чужди. Когато световноизвестни писатели като Оскар Уайлд, Чарлз Дикенс, Виктор Юго, Лев Толстой, Иван Тургенев, Фьодор Достоевски са се вълнували, говорили и писали срещу жестоките кланета у нас след Априлското въстание, дали се е намерил някой "доброжелател" да им каже: "Пишете си за изкуството!"
цитирай
4. анонимен - Ислямът
09.12.2009 16:21
Ислямът трябва да бъде бит на негова територия. Така, както е направил хан Тервел, а не както е бездействал Иван Александър.
цитирай
5. mahatma - След като казахте
09.12.2009 18:16
истинни думи за Запада и ролята му в Средния Изток, не е ли време да кажете думи и за фактите от времето на войната между Иран и Ирак - през периода 1980-89г., когато загинаха над милион, и то помежду единоверци!!! Защото, иначе ще излезе,че защитавате Ислямска концепция!
цитирай
6. lenieldorado - Пинтър не защитава исляма, а говори за погазените ценности на западната демокрация
10.12.2009 12:01
Казват, че бъдещата световна война ще бъде за териториите, богати на енергийни източници. Независимо дали се крият зад "принципите на Демокрацията" или зад "Свещения ислямизъм", държавите от двете страни на близкоизточния фронт са вторачени единствено в нефтените кладенци. Американците сега си ги източват безплатно и никой не ги контролира. Ние пък бяхме излъгани, че ако подкрепим коалицията срещу Ирак, след края на войната ще ни върнат милионите, които Ирак ни дължи. Говореше се и за достъп на наши фирми до иракските пазари. Винаги е било така - войната се обявява заради някоя благородна идея, но целта е всъщност материална придобивка, която да носи печалба на определена група хора. А обикновените войници, които отиват да се бият и дават живота си, после се превръщат в бройки: толкова хиляди загинали, ранени, осакатени...Никой не брои вдовиците и сираците, черните забрадки на майките, сълзите на бащите и никой не се сеща за тях. "Който вади нож, от нож умира" - това не е казано случайно. Не ми се иска да мисля колко омраза генерира Западът към себе си и какво ни носи бъдещето. И пак ще плащат невинните. Европа е превзета отвътре, гетата генерират енергията на омразата и гнева. А количествените натрупвания водят до качествени изменения - това е един обективен закон. Трябва ли да се случи световен катаклизъм, за да изтече тази "гной" от раните на човечеството и да настъпи наистина ерата на духовността и на Любовта.
цитирай
7. borsi - Един беловлас американски сенатор ...
10.12.2009 16:32
Един беловлас американски сенатор републиканец, противник на войната в този и вид, го каза много ясно:
- Когато воювах във Франция и Германия като 18 гдишен младеж, ние искахме Европа да е свободна, а после помогнахме тя сама да изгради своята демокрация, индустрия (плана Маршал), компании, просперитет и свободи, а в момента в Ирак правим точно обратното!
Воюваме за да поставим на чело на тяхната икономика наши компании, вместо да помогнем на иракския народ да развие своите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lenieldorado
Категория: Изкуство
Прочетен: 81318
Постинги: 45
Коментари: 42
Гласове: 161
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031